Satulan sopivuuden varmistus

MITEN VALITAN HEVOSEN SATULAN


On useita aiheita, jotka tulisi pitää mielessä satulan valinnassa. Jotta ratsastus olisi ilo sekä ratsastajalle että hevoselle, on tärkeää, että satula sopii hevoselle ja sen ratsastajalle. Satulan tulee mahdollistaa hevosen vapaa liikkuvuus ja pyöreän ja tasapainoisen ylälinjan kehit

SATULAN KIINNITYS
 Varmista, että satula ei estä lapaluiden liikkumista taaksepäin ja jättää riittävästi tilaa säkän ylä- ja sivupuolelle. Aseta kätesi sivuttain, ei tasaisesti, ponnin alle nähdäksesi, onko hevosen säkälle riittävästi tilaa. Suora säkäpaine aiheuttaa hevoselle puristamista ja ahdistusta.

Liu'uta litteä käsi satulan etuosan alle ponnista alaspäin, jotta tunnet, onko puolisuunnikkaan alueella puristuskohtia, jotka aiheuttavat puristamista ja rajoittavat verenkiertoa. Ruokatorven levyn tulee olla yhdensuuntainen lapaluiden kanssa ja riittävän leveä olkapäälihakselle. Puun etuosan ja pisteiden tulee olla samassa kulmassa kuin puolisuunnikkaan muotoinen alue, jolla ne lepäävät enintään 10 asteen toleranssilla

liian kapea pään ruokatorvi asettaa ponnin liian korkealle, mikä aiheuttaa liikaa painetta säkän kummallekin puolelle ja arkuutta tai jopa vaurioita lihaksissa. Lisäksi lannelihaksiin kohdistuu liikaa painetta. Kuljettaja työnnetään liian pitkälle taaksepäin istuimessa ja tulee epätasapainoiseksi. Se aiheuttaa myös satulan liiallisen eteenpäinliikkeen.

Liian leveä pään suuaukko asettaa ponnin liian alas ja tarjoaa riittämättömän välyksen säkän kummallekin puolelle, mikä aiheuttaa arkuutta ja säkän hankausta. Satula istuu liian matalalla edessä ja ratsastaja epätasapainoinen. Se aiheuttaa myös satulan liiallisen eteenpäinliikkeen.

Levyjen tulee olla tasaisesti ja tasaisesti hevosen selässä ja antaa selkärangalle riittävästi tilaa. Voit testata tämän ajamalla litteän käden alla ja tarkistamalla paneelin asennon nostamalla hikiläppä katsomaan. Sinun ei pitäisi nähdä valoa paneelien alla keskellä (silta) tai satulan kummassakaan päässä (keinu).

Paneeleiden välissä on oltava 3-4 sormea ​​tilaa, jotta hevosen selkärankaprosessi puhdistuu täydellisesti. Sinun tulisi myös mahtua 2 sormea ​​selkärangan yläosan ja satulan takana olevan kulman väliin, kun ratsastaja on satulassa. Hevosen on pidettävä selkälihakset (longissimus dorsi) rentoina, jotta sen selkä voi nousta, takaneljännekset astua alle ja kämmenestä tulee kevyt.

Nosta nyt satula ylös ja katso edellisiä kohtia uudelleen. Varmista, että satula on oikeassa asennossa hevosen selässä. Istu satulaan ja pyydä jotakuta tarkistamaan edelliset kohdat puolestasi uudelleen. Aja lopuksi satulassa kaikilla askelilla ja varmista, että sekä sinä että hevosesi olette mukavat ja voitte liikkua vapaasti.

Loppujen lopuksi muista, että hevosen suorituskyky riippuu monista tekijöistä, ja satula on vain yksi niistä. Tärkeintä on, että hevonen pärjää hyvin ja että tunnet olosi hyväksi satulassa!

Hyvä satulanpehmuste voi joskus auttaa korjaamaan hevosen lihasten tai ylälinjan epätasapainoa, sekä lieviä tiukkoja kohtia tai paneelien siltoja.

Älä unohda ratsastajaa!

Satulaasennuksessa tulee aina huomioida hevonen JA ratsastaja. Parhaiten istuvasta satulasta ei ole apua hevoselle, jos satula ei anna ratsastajan istua notkeasti ja tasapainossa! Istuimen on tarjottava vakautta ja turvallisuutta kiilaamatta ajajaa asentoon. Satulan jalkatuen tulee antaa ratsastajan jalan riippua mukavasti ja rentona suoraan alaspäin polvi ei ole kulmassa ulospäin. Istuimen luiden tulee levätä satulan keskellä ja lantion tulee voida liikkua rajoituksetta eteen- ja taaksepäin. Istuimen tulee tarjota ratsastajalle tukea pakottamatta häntä asentoon ja tarjota läheinen kosketus hevoseen. Istuin ei saa olla liian pieni ratsastajalle, koska se rajoittaa hänen kykyään liikkua satulassa ja sulkee hänet ahtaaseen ja epätasapainoiseen asentoon.

Tärkein kriteeri on, että ratsastaja on mukava satulassa ja voi istua tasapainoisesti kaikilla askeleilla. Vain tasapainoisen ja notkean ratsastajan kanssa hevonen voi toimia parhaimmillaan!

 SATULAN PITUUS

Nykyään monet ratsastajat ajattelevat, että lyhyemmät satulat ovat parempia hevosilleen. Tärkein tekijä tässä on kuitenkin satulan tasapaino, sillä se takaa tasaisen paineen jakautumisen hevosen selässä. Jos istuinta ei ole tasapainotettu oikein paneelien yli tai jopa ulottuu taaksepäin niiden yli, paineen jakautuminen paneeleissa ei ole enää tasainen ja paine kerääntyy paneelien takaosiin. Tämä on erittäin epämukavaa hevoselle ja rajoittaa selkälihasten vapaata liikkuvuutta.

Ensin tulee ottaa huomioon satulan kokonaistasapaino, jotta varmistetaan optimaalinen ja tasainen paineen jakautuminen hevosen selässä. Lyhyemmät satulat eivät ole parempia hevoselle, jos ne on tasapainotettu väärin, ja myös ratsastajan koko ja paino on otettava huomioon. Raskaat ratsastajat lyhyissä satuloissa tarkoittavat enemmän paineen keskittymistä pienemmällä alueella hevosen selässä.

Satulan tulee aina olla ratsastajan koon mukainen. Jos se on liian pieni ratsastajalle, hän istuu liian taakse satulassa. Tämä johtaa epätasaiseen painon jakautumiseen paneeleissa ja paineen kertymiseen satulan takaosaan. Tämä taas estää tasaisen paineen jakautumisen hevosen selässä, mikä on hyvän satulan pääkriteeri. Istuimen on aina tarjottava ratsastajalle riittävästi tilaa lisäasennosta harmonisen ja oikean ajon mahdollistamiseksi.<

kuva



Varmista aina, että istuin on riittävän suuri ratsastajalle, mutta on silti hyvin tasapainossa paneelien päällä, jotka jakavat ratsastajan painon tasaisesti mahdollisimman suurelle alueelle hevosen selässä. Samalla tulee tietysti taata satulan oikea asento hevosen selässä.

Kun harkitaan satulan pituutta, nämä ovat tärkeitä tekijöitä:

oikea istuinkoon valinta ratsastajan rakenteen ja painon mukaan

oikea tasapaino istuimen ja paneelien välillä

tasainen painon jakautuminen hevosen selässä mahdollisimman suurella alueella varmistaen samalla satulan oikean asennon hevosen selässä

Satulat ovat saatavilla kooissa 16,5" (Pro, Elite ja Heritage), 17" ja 17,5". Nämä koot viittaavat satulapuun kokoon, joka mitataan kulman keskeltä yhteen satulan nauloista. ponsi.
Satulapuun koko ei vastaa itse satulan kokoa. Pienempi istuin viittaa pienempään satulapuuhun, mutta satulan kokonaiskoon muutokset ovat vähäisiä. Tämä varmistaa maksimaalisen painon jakautumisen hevosen selässä, vaikka ratsastajan istuin voisi olla pienempi.
Pääkriteeri satulan koon valinnassa on ratsastajan koko ja paino. On erittäin tärkeää, että ratsastaja saavuttaa hyvän tasapainon ja notkean istuimen, eikä satula tai liian pieni satulapuu pakota häntä kiinteään asentoon.


 ISTUIMEN SYVYYS

Eri satulamalleillamme on eri istuinsyvyydet. Istuimen syvyys vaikuttaa siihen, kuinka ratsastaja on tuettu satulassa.

Syvä istuin tukee yleensä ratsastajaa pystyasennossa ja suorassa asennossa ja tarjoaa enemmän tukea erityisesti ravissa ja laukkaa. Syvässä istuimessa on korkeampi kallistus, joka estää ratsastajaa liukumasta taaksepäin satulassa ja jäämästä hevosen liikkeen taakse - varsinkin nopeammassa ratsastuksessa.

Vähemmän syvä istuin mahdollistaa kuljettajan liikkumisen satulassa taaksepäin ja eteenpäin. Se tarjoaa vähemmän tukea kulmakappaleessa ja sallii enemmän muutoksia ratsastajan asennossa.

Ei ole olemassa yleissääntöä, mikä istuinsyvyys on paras yksittäiselle ratsastajalle. Pääkriteeri on, että ratsastaja on mukava eikä satula rajoita häntä. On tärkeää kokeilla erilaisia ​​istuimia itse hevosen selässä ja löytää mikä istuin sopii parhaiten ratsastajan yksilölliseen muotoon ja mieltymyksiin.

Kova syvä istuin voi auttaa ratsastajaa, jolla on tapana istua "tuoliistuimessa" jalat painopisteensä edessä ja istua pakaroiden takaosassa sen sijaan, että se olisi keskittynyt istuimen luihin. Tämä yleinen vika vaikuttaa huonosti hevosen tasapainoon ja estää ratsastajaa antamasta oikeita apuvälineitä.

kuva


Satulan tulee olla oikeassa asennossa hevosen selässä voidakseen arvioida sen istuvuuden ja sallia hevosen oikean liikkeen.

Satulan tulee istua 2-3 sormea ​​lapaluiden ja sen lihasten takana. Huomaa, että lapaluu pyörii taaksepäin jokaisen askeleen aikana ja satula ei saa häiritä tätä liikettä.

Satula ei saa missään koskettaa selkärangan prosesseja tai selän nivelsidejärjestelmää. Tämä tarkoittaa, että ruokatorven kanavan tulee olla 3-4 sormea ​​leveä koko satulaa pitkin.

Satula ei saa ulottua L3:n (3. lannenikama) yli. Löydät tämän nikaman etsimällä viimeisen kylkiluun ja vetämällä suoran linjan ylöspäin selkärankaan. Satula voi ulottua tähän pisteeseen asti.

Etsi viimeinen kylkiluu uudelleen ja seuraa sitä selkärankaan asti löytääksesi T18 (18. rintanikama). Ratsastajan pääpainojakauman tulee olla tämän pisteen edessä.

Satulalevyt eivät saa olla leveämpiä kuin siellä, missä longissimus dorsi -lihaksen reunat siirtyvät kylkiluihin.

Aihioiden ja ympärysmitan tulee osoittaa pystysuunnassa alaspäin ja sulkeutua kohdasta, jossa vyö vielä rintarangan tukemana, noin litteä käsi hevosen kyynärpään takana.